Min resa från hobbyspelare på oddsmarknaden till vinnande spelare

Jag har nu gjort research av oddsmarknaden i snart ett halvår. Vad menar jag med det? Jag har spelat på oddset, Stryktipset, Betfairs oddsbörs och prövat det mesta i säkert 15-20 år nu. Det började nog för drygt 20 år sedan när min pappa lät mig spela för 10 kr på Lången som det hette på den tiden på Svenska spel. Under alla dessa år har jag spelat som hobbyspelare, för att det är roligt och lite spännande. Nån gång har jag vunnit men i längden har jag varit en stor förlorare. Det är det min research handlar om, att förstå vad som krävs för att bli en vinnande spelare på betting och oddset.

Min resa till att bli vinnande på oddset börjar här

Min resa till att bli en vinnande spelare på betting och oddsspel börjar här. Jag är ingen expert idag men jag läser på väldigt mycket, följer olika personer på Twitter och andra kanaler och snappar upp vad folk gör som gör detta på heltid som ett arbete. Jag har gjort efterforskningar i ett halvår nu ungefär och börjar känna att jag kan dela med mig av vad jag upptäckt så att fler får möjlighet att bli vinnande på oddsspel. Tiden då jag klickar bort pengar i tristess eller slänger in ett spel innan sovdags för att ha något spännande att vakna till är över, hoppas jag. Utan att gå in på alltför mycket detaljer redan nu om mina lärdomar ett halvår in på resan så kan jag avslöja att det handlar väldigt mycket om mig som person om jag ska lyckas med detta.

Förutsättningar som är ett måste för att leva på betting

För att ha minsta lilla chans att leva på spel har jag kommit fram till att man måste hålla sig till vissa regler. Dessa regler kan formulera på olika sätt men i grund och botten handlar det om några saker:

  • Spela endast spel som har ett positivt väntevärde, även kallat övervärde / spelvärde. Se till att ha en viss säkerhetsmarginal också ifall du har fel i den bedömningen. Mer om det i senare inlägg.
  • Spela inte för en för stor andel av din spelkassa, även kallat bankroll. Tumregel på någonstans mellan 0,5% och 2% för vanliga bets verkar vara rätt standard. Mer om detta och optimal betsize i senare inlägg.

Det är inte mer än så. Tyvärr har jag redan märkt att jag fastnar i vissa fällor som är rätt vanliga. Undvik exempelvis:

  • att spela större än 2% i ett enskilt bet. Även om glada gubbar på Twitch eller Twitter säger att det är ett bra bet.
  • att spela spel med stor varians för exempelvis 1-2% betsize. Spela alltså inte en fyrling eller sjuling med odds över 10 ggr pengarna med 2% av din kassa. Det kommer antagligen inte sluta bra om du inte har väldigt mycket tur.
  • att spela spel på känsla som inte har ett positivt väntevärde.

Vad man inte måste behärska vid spel på oddset

Det som är glädjande är att man inte måste vara expert på någon specifik sport för att vara en vinnande spelare. Det är bra för mig som inte varit speciellt fotbollsintresserad tidigare innan jag började med Fantasy Premier League på grund av tjat från kollegor. Däremot kan det hjälpa dig om du har kunskaper om trupper, lag, kommande matcher i cuper kontra ligan etc. Låt dock inte dina känslor för ett favoritlag som exempelvis Luton påverka dina spikar på Stryktipset som det gjort för en viss herre i The Gambling Cabin under slutet av 2019. Det kan bli dyrt i längden.

Kort om mig som påbörjat denna spelresa

Man på är 35 år, bor i Stockholm och arbetar med finansiell analys. Jag kör detta anonymt då mitt namn är lite ovanligt och vem vill dyka upp i Google med sitt namn på en sån här sida nästa gång man söker jobb. Inte jag i alla fall. Jag kallar mig Hobbyspelaren här så länge så får vi se när jag byter namn till något roligare.

Betting ska vara roligt

Spelberoende är inte roligt och det vill vi undvika. Att spela ska vara roligt och det blir roligare om man börjar väldigt litet, hittar något som fungerar och som man vinner på i längden. Spela inte för stora pengar. Man kan få samma lärdomar även med små belopp. Spänningen då? Ja den går man kanske miste om men denna resa handlar inte om att det ska vara spännande alla gånger utan om att hitta nyckeln till att bli vinnande på spel i längden. När vi har hittat den nyckeln så är möjligheterna oändliga.

Spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100
www.spelalagom.se

Vill du stänga av dig från allt spel? Registrera dig på www.spelpaus.se